Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rok 2017 v Libereckém kraji bude ve znamení velkých změn v nemocnicích

Rok 2017 v Libereckém kraji bude ve znamení velkých změn v nemocnicích. Od 1. ledna se spojí nemocnice v Jilemnici a Semilech v jedinou. V Jablonci chtějí zahájit výstavbu nového pavilonu intenzivní péče za 150 milionů korun. V největší Krajské nemocnici v Liberci by měla začít demolice budov, na jejichž místě později bude nový pavilon urgentní péče za půl druhé miliardy korun. Začít by ale měly také například velké rekonstrukce silnic na Frýdlantsku.

Klíčovou změnou je spojení nemocnic v Jilemnici a Semilech v jednu akciovou společnost od 1. ledna. "V tuto chvíli neplánujeme žádné zásadní změny, které se týkají zdravotní péče," řekla dnes semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Během roku by se však podle ní měl chod obou zdravotnických zařízení výrazně zefektivnit. "Nebude to znamenat žádné škrty, ale maximální využití kapacit, a určitě bychom se chtěli do budoucna zamýšlet nad rozvíjením zdravotní péče pro náš region," uvedla Mlejnková.

V Krajské nemocnici Liberec by mělo být v prvním čtvrtletí příštího roku jasno o podobě budoucího pavilonu urgentní medicíny. "Zároveň by měly začít demolice těch starých, prázdných a nevyužitých objektů, na jejichž místě by měl ten pavilon stát," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Rušno bude i v Jablonci nad Nisou, kde by chtěli už příští rok zahájit výstavbu nového pavilonu intenzivní medicíny, aby bylo možné ho do konce roku 2018 otevřít. "Osm lůžek intenzivní péče už nestačí, téměř denně musíme odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů," řekl ředitel nemocnice Vít Němeček.

Ke klíčovým projektům příštího roku bude podle hejtmana patřit také zahájení česko-polského projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" zhruba za půl miliardy korun. Na české straně by se díky evropským dotacím mělo do konce roku 2018 dočkat rekonstrukce za více než 200 milionů korun pět silnic na Frýdlantsku. "Práce začnou už na přelomu ledna a února tím nejméně příjemným, tedy kácením asi 500 stromů podél opravovaných silnic. Ale na konci toho projektu by trojnásobek nových stromů měl být v těch lokalitách vysazen," řekl Půta. Na české straně bude zrekonstruováno asi 25 kilometrů silnic a stejný rozsah budou mít podle něj opravy v Polsku.

K největším kulturním akcím bude v roce 2017 bezesporu patřit tradiční hudební festival Benátská!. V Liberci se od 27. do 30. července uskuteční jubilejní 25. ročník. K hvězdám bude patřit slovenská kapela Team nebo britská rocková kapela Status Quo. V programu se představí také kapely Škwor, Alkehol, Törr, Harlej, Doga, Doctor PP nebo Walda Gang. Po několika letech se na festival vrátí Aleš Brichta, uvedli organizátoři. Vstupenku na celý festival je možné stále pořídit od 1090 korun.

Největší sportovní událostí příštího roku v Libereckém kraji bude Jizerská 50. Jubilejní padesátý ročník se pojede v novém termínu 17. až 19. února. Posunutí termínu by podle organizátorů mělo legendárnímu závodu v běžeckém lyžování zajistit dostatek sněhu. V posledních deseti letech totiž lednový termín provázely problémy s jeho nedostatkem, dvakrát musel být závod úplně zrušen. Na start jubilejního ročníku se do Jizerských hor chystají Lukáš Bauer, Kateřina Smutná nebo bývalá běžkyně na lyžích a účastnice olympiády z Ria Eva Nývltová.

Štítky nemocnice, Liberecký kraj, pavilon, silnice, Semily, Krajská nemocnice Liberec, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Jablonec nad Nisou, Frýdlantsko, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2017 v Libereckém kraji bude ve znamení velkých změn v nemocnicích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.