Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajská nemocnice Liberec dnes zakázala návštěvy na všech odděleních

S ohledem na vývoj chřipkové epidemie jsou od dnešního dne v Krajské nemocnici Liberec do odvolání zakázány návštěvy ve všech zařízení spadajících pod nemocnici. Týká se to tedy všech oddělení v Liberci, Turnově i Jablonném v Podještědí. Informaci dnes potvrdil mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nemocných s chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji po skončení vánočních prázdnin výrazně přibylo, nárůst je skoro o 41 procent. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1551 případů, před týdnem bylo 1062 nemocných. Tato situace naznačuje počátek chřipkové epidemie, řekl v pátek zástupce ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jaroslav Harman.

Epidemie podle hygieniků nastává, pokud je na 100 tisíc obyvatel mezi 1600 až 1700 nemocnými. Vývoj v kraji je podle Harmana obdobný jako v celé zemi, za poslední týden nemocnost v Česku stoupla na 1528 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Libereckém kraji je nad epidemickým prahem jen Jablonecko s 2056 případy na 100 tisíc obyvatel. "Podobná situace je i v ostatních částech republiky. Dá se usuzovat o lokálních epidemiích, které se v nejbližší době můžou plošně rozšířit," uvedl hygienik. V odůvodněných případech proto hygienici doporučují omezení návštěv v nemocnicích a zařízeních sociální péče.

V tomto týdnu stoupl v Libereckém kraji o devět počet laboratorně potvrzených případů chřipky. Dosud byl virus chřipky typu A prokázán u 23 nemocných. "Prozatím nebyly registrovány onemocnění se závažným, život ohrožujícím průběhem," dodal Harman.

Při minulé chřipkové epidemii od podzimu 2015 do jara 2016 byla chřipka laboratorně potvrzena u 70 pacientů, z toho 43 mužů a 27 žen. Převládal virus typu A, který byl zjištěn ve 46 případech. Jeden člověk v souvislosti s onemocněním zemřel, u dalších pěti byl průběh nemoci závažný. Chřipková sezona byla výrazně klidnější než o rok dříve. To v kraji v souvislosti s onemocněním zemřelo devět lidí a v 19 případech byl průběh nemoci závažný.

 

Foto Krajská nemocnice Liberec | Zdroj ČTK

Štítky návštěva, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, nemoc, Liberec, Liberecký kraj, Turnov, Jablonné v Podještědí, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská nemocnice Liberec dnes zakázala návštěvy na všech odděleních  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.