Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj je na hranici epidemie. Nemocnice zakázaly návštěvy

Všechny nemocnice v Libereckém kraji s výjimkou frýdlantské už zakázaly kvůli chřipce návštěvy. Nemocnice ve Frýdlantu tak striktní není, jen žádá, aby lidé návštěvy omezili na nezbytné a závažné případy. Dnes zakázaly návštěvy nemocnice v České Lípě a Jilemnici.


Už od minulého týdne platí zákaz v Krajské nemocnici Liberec a v Turnově a také v sousedním Jablonci nad Nisou, později se připojila i nemocnice v Semilech. "Vzhledem k epidemickému nárůstu respiračních onemocnění a na základě doporučení hygieniků vyhlašujeme, s okamžitou platností, zákaz návštěv na lůžkách akutní i následné péče nemocnice," řekl dnes lékařský ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Radek Havlas. Zákaz má podle něj ochránit pacienty, návštěvníky i zdravotníky a platí do odvolání. "Vývoj budeme s Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje pečlivě konzultovat a monitorovat," dodal.

Podle krajské hygienické stanice (KHS) se situace ve výskytu chřipkových onemocnění v kraji v minulém týdnu výrazně zhoršila. "Kraj je na hranici epidemie," řekl mluvčí KHS v Liberci Zuzana Balašová. Ve čtvrtém týdnu neočekávaně stoupl počet nemocných akutními respiračními infekcemi. "Na nemocnosti se významně podílí chřipka, dosud bylo v Libereckém kraji potvrzeno 78 případů chřipky, z toho 77 případů bylo typu A," uvádí ve své zprávě KHS.

V kraji je podle hygieniků na každých 100.000 obyvatel 1642 nemocných, o 23,5 procenta víc než před týdnem. Ve 12 případech byl podle hygieniků průběh onemocnění závažný, vyžadující intenzivní péči. "Dva pacienti už v důsledku chřipky zemřeli," uvádí KHS. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech jak u dětí, tak u dospělých způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic.

Nejhorší chřipková sezona za několik posledních let byla v Libereckém kraji před dvěma lety, kdy v souvislosti s akutními respiračními chorobami zemřelo osm lidí. Chřipka byla tehdy zjištěna u 188 lidí, závažný průběh měla u 24 z nich. Epidemický práh 1600 až 1700 případů akutních respiračních chorob na 100.000 obyvatel byl před dvěma lety v kraji překročen šest týdnů, od konce ledna do začátku března. Nejvíce nemocných bylo v kraji na konci února, kdy na 100.000 obyvatel připadlo 2223 případů.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky návštěva, nemocnice, chřipka, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Nemocnice Frýdlant, Česká Lípa, Jilemnice, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj je na hranici epidemie. Nemocnice zakázaly návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.