Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na sever Čech se jezdí učit lékaři z Ruska a Ukrajiny

Jak správně operovat pacienty, kteří potřebují endoprotézu, se v turnovské nemocnici učí ruští a ukrajinští lékaři. Zkušenosti získávají od primáře Dalibora Durdi, který je znám i za hranicemi České republiky svými bohatými zkušenostmi s různými technikami provádění operací kloubních náhrad.

„Ruským lékařům byly předvedeny standardní typy kloubních implantátů, ale také nový typ revizní jamky. Měli možnost se tak seznámit s našimi postupy u těchto operací t. j. přístupy , zavedení implantátů a užití spongioplastiky u kostních defektů při operaci kyčle a porovnat tak se svými zkušenostmi, včetně pooperačního režimu a rehabilitace, jak pak bylo projednáno v závěrečné diskuzi,“ popsal spolupráci primář Durďa, který provedl sérii těchto operací už v minulosti v nemocnici v Petrohradu.

Mezi jeho hosty v polovině května patřil primář a vedoucí lékař traumatologicko-ortopedického oddělení federální státní nemocnice RAN z Moskvy Sergej Michailovič Grišin. Tento týden se na operace přijeli podívat ukrajinští specialisté - profesor Alexander Anatolijevič Radomskij ze 4. kyjevské kliniky spolu s hlavním ortopedem a traumatologem Nikolajské oblasti Sergejem Ivanovičem Mocarem a primářem ortopedicko-traumatologického oddělení Cheronské oblasti Olegem Jurijevičem Jeremčenkem.

Primář Durďa a jeho lékaři provedou ročně v turnovské nemocnici více než dvě stovky operací umělých náhrad kyčlí a kolen, okolo třiceti revizních složitějších operací, ale pravidelně operují také umělé náhrady ramen, hlezen a drobných kloubů rukou a nohou.

Štítky lékař, Česko, nemocnice, Rusko, Ukrajina, Petrohrad, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sever Čech se jezdí učit lékaři z Ruska a Ukrajiny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.