Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Turnovsku se šíří žloutenka typu A, mají ji i zastupitelé

Počet lidí nakažených infekční žloutenkou typu A stoupl na Turnovsku za poslední týden ze dvou na osm. Minulý týden se infekční onemocnění projevilo u dvou městských zastupitelů. Mezi novými případy žádný zastupitel Turnova není, řekla dnes krajská vedoucí protiepidemického odboru Jana Prattingerová.

U potvrzených případů odbor nařídil protiepidemická opatření, která mají zamezit šíření nákazy. "Dotýkají se všech osob, které byly s nemocným v užším kontaktu, tedy zejména rodinných příslušníků, spolužáků, spolupracovníků či účastníků společných akcí. Opatření spočívají například v nařízení lékařského dohledu a omezení určitých činností," uvedla Prattingerová. Opatření potrvají minimálně do začátku letních prázdnin. "Lékařský dohled se dělá 50 dnů od zjištění poslední nákazy," konstatovala.

Příznaky takzvané nemoci špinavých rukou jsou podobné chřipce - bolesti hlavy, nevolnost a horečka. Obvykle se objeví během dvou až šesti týdnů od kontaktu s virem žloutenky typu A. U dospělých se většinou zbarví kůže a oční bělmo do žluta, může se objevit tmavá moč a světlá stolice. Pacienti musejí být izolováni na infekčním oddělení.

Žloutenkou typu A většinou onemocní lidé po cestách do zemí s nižším hygienickým standardem. Riziko hrozí i lidem pobývajícím v zaplavených oblastech v době záplav i následně během likvidace škod. Za šířením nemoci částečně mohou být i lidé bez domova, kteří se při svém způsobu života snadno nakazí a pohybují se na veřejných místech. V Česku loni tuto nemoc dostalo 348 lidí, o čtvrtinu více než v roce 2012. Nejpostiženější věkovou skupinou byli dospělí ve věku 30 až 34 let. Virus nemoci je vysoce infekční a důsledná osobní hygiena často v boji proti němu nestačí. Onemocnění lze předcházet očkováním, které ale zdravotní pojišťovny nehradí.

Napsala ČTK

Štítky infekční onemocnění, Turnov, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Turnovsku se šíří žloutenka typu A, mají ji i zastupitelé  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.