Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Salmonelóza hrozí hlavně v létě, onemocněných je už stovka

Se stoupajícími teplotami přibývá i onemocnění způsobených nedostatečným tepelným zpracováním potravin. Hygienická stanice eviduje v Libereckém kraji už stovku případů nakažení salmonelózou a o něco více kampylobakteriózou, která se projevuje zánětem tenkého a tlustého střeva.


"Zvýšený výskyt těchto onemocnění souvisí se skutečností, že se v teplém počasí bakterie v potravinách rychleji množí a rychleji tak vznikne dostatečné množství, které je schopné vyvolat onemocnění u člověka," vysvětlila vedoucí protiepidemického odboru krajské hygieny Jana Prattingerová.

Prevence je více než jednoduchá. Bakterie ničí důkladná tepelná úprava potravin. Nebezpečná je zejména kontaminace potravin, které se tepelně nezpracovávají. Vir salmonelózy usmrtí už teplota 75 stupňů Celsia po dobu minimálně pěti minut. Doporučeno je však nechat projít potravinu bodem varu. 

Řadu nemocí si turisté přivezou za zahraničí. Nejčastější "turistickou" infekcí je pak žloutenka typu A, kterou si Češi často vozí z Egypta, Slovenska, Ukrajiny, Španělska, Tuniska, Maroka a Chorvatska. "Riziko nákazy závisí kromě destinace především na délce pobytu, způsobu stravování a úrovni ubytování. Největší riziko je při cestách mimo turistické oblasti a při stravování s místním obyvatelstvem," dodala závěrem Jana Prattingerová. Nepříjemným komplikacím jde přitom zabránit očkováním, na které často přispívají i zdravotní pojišťovny. 

Štítky liberec, infekce, hygiena, jídlo, nemoc, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Egypt, Ukrajina, Španělsko, Slovensko, Chorvatsko, Tunisko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Salmonelóza hrozí hlavně v létě, onemocněných je už stovka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.